Verzoek tot interpellatie betreffende bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig.

Op 20 april 2016 hebben wij een verdagingsbericht ontvangen met betrekking tot onze vragen betreffende het bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig. In de set vragen stellen wij in algemene zin vragen over het bestemmingsplan en in specifieke zin vragen over de locatie van het Prominent Inn Hotel en het Gat van Palace.

De vragen zijn ingediend op 25 maart 2016. Volgens het destijds vigerende reglement van orde heeft het college 21 dagen om tot beantwoording te komen. Dit betekent uiterlijkvrijdag 15 april jl. Het verdagingsbericht komt niet alleen na het verstrijken van de officiële beantwoordingstermijn, er wordt ook in gesteld te streven naar antwoord voor 17 mei aanstaande. Dat is 32 dagen bovenop de al verstreken 21 dagen. Meer dan een verdubbeling van de beantwoordingstermijn. In het verdagingsbericht wordt overigens slechts gemeld dat er meer tijd gemoeid is met de beantwoording, zonder te beargumenteren waarom. Deze aanpak van het college vindt de fractie van de VVD Noordwijk teleurstellend en niet getuigen van het serieus nemen van de raad. 

Het verdagingsbericht is des te meer opvallend omdat wethouder Bakker in het Noordwijks Nieuwsblad van 6 april 2016 in een interview aangeeft verrast te zijn over de vragen van onze fractie. Hij stelt: “dat bestemmingsplan is in 2013 na alle gebruikelijke procedures te hebben doorlopen in alle openheid en met inachtneming van volledige transparantie vastgesteld”. Daarmee neemt de wethouder naar onze mening in ieder geval al een voorschot op onze vragen over hoe hij aankijkt tegen het al dan niet actief informeren van de raad en de Noordwijker bij de ogenschijnlijk enorme verruiming van mogelijkheden die geconstateerd lijkt te zijn. Eveneens lijkt hij hiermee ook een voorschot te nemen op onze vraag of het bestemmingsplan al dan niet conserverend is vastgesteld. Als het bestemmingsplan immers alle gebruikelijk procedures heeft doorlopen en de volledige openheid en transparantie in acht zijngenomen, kan alleen de conclusie getrokken worden dat het bestemmingsplan conserverend is vastgesteld, volgens de opdracht van de raad destijds. Het verbaast ons dan ook dat na deze uitspraken van de verantwoordelijk portefeuillehouder wij op 20 april (2 weken na deze uitspraken) een verdagingsbericht ontvangen. 


De volgende vragen hebben wij bij het interpellatiedebat:

  1. Gezien de uitspraken van de wethouder in het Noordwijks Nieuwsblad van 6 april 2016 trekken wij op dit moment de conclusie dat de wethouder van mening is dat het bestemmingsplan Noordwijk Zeewaardig conserverend is vastgesteld en de Noordwijkers en de raad volledig en correct geïnformeerd zijn. Is dit inderdaad de mening van de wethouder?
  2. Een verdaging van maximaal 32 dagen bovenop de normale maximale termijn van 21 dagen volgens het bij het indienen van de vragen vigerende reglement van orde of bovenop de 28 dagen in het huidige reglement van orde, vinden wij niet acceptabel. Daarom willen wij op 28 april aanstaande tijdens het interpellatiedebat antwoord op de door ons gestelde schriftelijke vragen van 25 maart jl. Deze vragen zijn reeds in het bezit van raad en college. Wij gaan er dan ook vanuit dat we die vragen niet opnieuw expliciet aan het papier hoeven toe te vertrouwen en meegenomen kunnen worden in het interpellatiedebat.

Bij voorbaat dank voor het zo snel mogelijk verspreiden van dit verzoek onder raad en college en het agenderen van het interpellatieverzoek op de raadsagenda van 28 april aanstaande. Een bevestigingzien wij graag tegemoet.

Namens de VVD Noordwijk fractie,

Roberto ter Hark - Fractievoorzitter


In de bijlage vindt u het verdagingsbericht van het college en het officiële verzoek tot interpellatie.